Nyuddannet Ingeniør: Om 10 År Kan Du Være Topleder I Bygge- Og Anlægsbranchen

okt 10, 2021 | Ledelse og Læring, Strategi og forandring

Sådan lød det, da Refine Consulting gæstede AU, Navitas, Institut for Byggeri og Bygningsdesign fredag den 8. oktober 2021. For et hold talentfulde ingeniørstuderende var en af pointerne ved gæsteforelæsningen, at flere af de ‘specialiserede ingeniører’ inden for ganske få år vil sidde i lederpositioner på et højere niveau. Det stiller ganske andre kompetencekrav og forretningsforståelse end klassiske ingeniørdiscipliner.

For 6-7. semesterholdet, der følger kurset ‘Projektstyring og økonomi’ sættes grundlæggende fokus på forretningsforståelse, virksomhedsformer, ledelseskompetencer, ledelsesstile, økonomistyring og meget mere. Vi anerkender i høj grad behovet for denne indsigt og kompetence. Og i andre uddannelsesmiljøer, vil dette kursus være en samlet kandidatgrad.

Gæsteforelæsning: Helhedsorienteret forretningsforståelse, transformation og ledelse af forretningssystemer

God ledelsen er ikke én ting. Det er et stort begreb. Og det kan foldes ud i mange retninger.

Ledelsen kan vælge at have fokus på strategiske perspektiver såsom strategisk planlægning, forandring og organisationsudvikling og/eller mere operationelle perspektiver som budgetopfølgning, rapportering og administration. Ledelsen kan også vælge at sætte mere fokus på driftsperspektiver i retningen af strukturer, systemer og styring og/eller udviklingsperspektiver som eksempelvis kompetenceudvikling af medarbejdere samt understøttelse af projektudvikling.

Hvad er det rette ledelsesfokus?

Der er selvfølgelig ikke ét svar på dette spørgsmål. Styret af organisationens vilkår og situation, vil ledelsesbehovet være skiftende. Behovet for et skiftende ledelsesfokus var en særlig pointe på Navitas. Grundlæggende skal ledelsen være i stand til bevidst at vægte det rette ledelsesfokus gennem året – ugen og dagen. Bevidstheden og evnen til balancering af det rette ledelsesfokus opnås måske gennem års ledelseserfaring. Men dette hold ingeniørstuderende får et grundlæggende boost gennem deres studieretning. Nu kender de ledelsesperspektiverne på et langt tidligere tidspunkt og vil i fremtiden være i stand til bevidst at arbejde med deres ledelsesfokus.

Tendens: Behov for at drive præstation og transformation

En sidste pointe fremhæves her. Mange organisationer i den danske byggebranche vil i dag og i de kommende år møde nye dagsordner. To helt store temaer ruller ind over branchen i form af et teknologisk- og bæredygtighedsorienteret fokus. “Ja tak” tænker du måske. “Den har vi fanget”. Men fra debatten på Navitas var pointen nærmere, at dette stiller nye og større krav til organisering og allokering af ressourcer, der kan arbejde med innovation og transformation. Hjemme hos den enkelte organisation kunne følgende spørgsmål drøftes på næste ledermøde

I hvilke grad har vi organiserede processer og medarbejdere, der arbejde med realisering af ambitiøse mål for udvikling af det teknologiske niveau og/eller udrulning af bæredygtighedsstrategien i praksis?

Den konkurrencedygtige organisation vil på sigt være kendetegnet ved en målrettet og intens investering i nærværende processer og tiltag. Men tilbage til forelæsningens pointe, så kræver det en bevidst handling.

Rasmus Steen Malmstrøm

Ledelsesrådgiver / Direktør
+45 25 35 00 01
rsm@refineconsulting.dk