Hvordan kan en dobbelt væsentlighedsanalyse styrke din ESG-rapportering?
Ved du, hvilke bæredygtighedsområder der har størst betydning for både din virksomhed og dine omgivelser? En dobbelt væsentlighedsanalyse er en effektiv metode til at identificere, hvor du skal fokusere din ESG-indsats – og den er samtidig en central del af kravene under ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Men hvordan fungerer den, og hvordan kommer du i gang?
Hvad er dobbelt væsentlighed, og hvorfor er det vigtigt?
Dobbelt væsentlighed handler om at vurdere bæredygtighed fra to vinkler:
Din virksomheds indvirkning på omgivelserne – fx hvordan dine aktiviteter påvirker klima, miljø og samfund.
Omgivelsernes indvirkning på din virksomhed – fx hvordan klimaforandringer, nye lovkrav eller kundekrav kan påvirke din forretning.
Denne todelte tilgang er grundlæggende i ESRS, som kræver, at virksomheder dokumenterer både, hvordan de påvirker verden, og hvordan de selv påvirkes af eksterne faktorer. Dobbelt væsentlighedsanalysen er samtidig afgørende for at identificere de væsentlige områder, der skal rapporteres på i henhold til ESRS-standarderne.
Ved at gennemføre en sådan analyse sikrer du, at rapporteringen er fokuseret på de emner, der både har størst betydning for virksomheden og størst effekt på omverdenen, hvilket skaber en solid base for en troværdig og værdiskabende ESRS- eller ESG-rapportering.
Hvordan gennemfører du en dobbelt væsentlighedsanalyse?
1. Start med interessenterne
Hvem bliver påvirket af din virksomhed, og hvem påvirker din virksomhed? Identificér interessenter som kunder, medarbejdere, myndigheder og leverandører, og inddrag dem i processen.
2. Identificér relevante ESG-emner
Skab en liste over de emner, der kan være væsentlige for både din virksomhed og omgivelserne. Dette kan fx inkludere CO₂-reduktion, ressourceforbrug, social ansvarlighed eller arbejdsforhold.
3. Analyser indvirkning og betydning
For hvert emne vurderer du:
Hvordan din virksomhed påvirker dette område (fx miljøpåvirkning fra byggeprojekter).
Hvordan dette område kan påvirke din virksomhed (fx øgede omkostninger som følge af klimaregler).
4. Prioritér og integrér i ESG-strategien
Fokuser på de områder, hvor der er høj indvirkning og høj betydning, og gør dem til en del af din ESG-strategi og ESRS-rapportering. Brug denne indsigt til at målrette handlinger og sikre, at rapporteringen bliver både meningsfuld og værdiskabende.
Hvorfor er dobbelt væsentlighed vigtigt i forhold til ESRS?
Under ESRS er det ikke længere nok kun at dokumentere din virksomheds indvirkning på omgivelserne – du skal også rapportere, hvordan eksterne faktorer påvirker din virksomhed. En dobbelt væsentlighedsanalyse er derfor ikke kun en strategisk øvelse, men en nødvendig proces for at kunne leve op til ESRS-kravene og levere troværdig ESG-rapportering.
Hvis jeres ESG-strategi skal leve op til ESRS i fremtiden, så ræk gerne ud, hvis du har brug for sparring eller en decideret tovholder på at eksekvere dobbeltvæsentlighedsanalysen. Alt arbejdet starter altid med, at I prioriter de områder, der betyder mest – både for din virksomhed og for verden omkring jer.
Kan din virksomhed navigere i ESG-begreberne?
ESG-arbejdet (Environmental, Social, Governance) er fyldt med begreber og termer, som kan virke komplekse. Hvor mange af begreberne har du styr? For at sikre en effektiv bæredygtig omstilling er det afgørende at forstå og anvende de centrale metoder og standarder. Her...
Gør Strategi Relevant Og Konkret
Måske har du hørt om situationen før. Der blevet lovet guld og grønne skove, der skulle ske en masse, og det var en fed præsentation af strategien. Men der skete ikke mere. Knappe ressourcer I dag får mange sat ord på, hvad det er, vi gerne vil opnå. Der bliver...
Nyuddannet Ingeniør: Om 10 År Kan Du Være Topleder I Bygge- Og Anlægsbranchen
Sådan lød det, da Refine Consulting gæstede AU, Navitas, Institut for Byggeri og Bygningsdesign fredag den 8. oktober 2021. For et hold talentfulde ingeniørstuderende var en af pointerne ved gæsteforelæsningen, at flere af de 'specialiserede ingeniører' inden for...
Tobias Rydahl
Rådgiver og civilingeniør